Esillä on samaan aikaan kansainvälinen Villi taide -ryhmänäyttely, johon osallistuu 28 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Teokset ovat esillä galleriaksi muutetussa tyhjässä liikehuoneistossa Puolangan keskustassa. Jokainen teoksista sisältää jossain muodossa suomalaista villisavea, eli jalostamatonta luonnonsavea. Kaoliinifestivaali sisältää ryhmänäyttelyn lisäksi keramiikan rakupolttoja, dreijausnäytteitä, käyntejä kaoliinikentillä, Kainuun geologiaan tutustumista geologien johdolla ja monialaisen seminaarin.
Puolanka valikoitui festivaalipaikaksi, sillä siellä sijaitsee Suomen suurin kaoliiniesiintymä. Kaoliini on Suomessa suhteellisen harvinainen savilaji, joka on olennainen ainesosa keraamisissa massoissa, esimerkiksi posliinissa sekä lasitteissa. Runsaasti kvartsia sisältävä Puolangan kaoliini on toistaiseksi ollut liian epäpuhdasta paperi-, maali- ja keramiikkateollisuuteen, mutta taidekeramiikkaan se sopii hyvin. Naapurikunnasta Taivalkoskelta löytyi toinen ainutlaatuinen savi, Saarijärven meteoriittisavi, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan punasavea, mutta on korkeapolttoista. Saarijärven savea on viety kauppatavarana Ouluun jo 1800-luvulla. Puolangan kaoliinia taas on käytetty Arabian tehtailla sota-aikana, kun puhtaamman kaoliinin saatavuus ulkomailta oli heikkoa. Nykyään kaikki kaoliini tuodaan meille ulkomailta, lähinnä Englannista ja Saksasta.
Matkustin Puolangalle kaivamaan näytteitä vuonna 2021, kun olin löytänyt sopivan kaivannon Geologian tutkimuskeskuksen avulla. Aiemmin olin käyttänyt teoksissani Helsingistä kaivamaani punasavea. Matalapolttoista ja huokoista punasavea käsitellessäni halusin löytää korkeapolttoista savea, joka olisi täysin kotimaista. Lumouduin metsässä kaoliiniesiintymän äärellä. Syntyi ajatus näyttelystä ja festivaalista, jonka kautta kaoliinisaven voisi levittää keramiikan tekijöille ympäri Suomea. Ensimmäinen Kaoliinifestivaali ja Kainuun kaoliini -näyttely pidettiin Puolangalla 2022. Toinen järjestettiin 2023 Lasi- ja keramiikkakeskus Kuussa Orimattilassa. Kainuun kaoliini on esillä Oulun taidemuseon Tomun tieto -näyttelyssä teosteni lisäksi myös taiteilija Ulla Harjun töissä.
Taiteilijalle harvinaisen saven löytäminen metsän keskeltä on seikkailu, josta materiaalikokeilut alkavat. Tutkin luontosuhdettani etsiessäni materiaalia metsistä. Haluan kokea ympäristön, josta savi löytyy, ja siirtää paikan tuntua teoksiini. Mietin geologista prosessia, jonka tuloksena savi syntyy. Erityisesti minua kiehtoo aikajatkumo, johon olemassaolomme sijoittuu suhteessa kaivamani saven ikään, joka on syntynyt rapautumalla Suomen ollessa päiväntasaajan korkeudella.
Teksti: kuvataiteilija Katariina Guthwert
Kaoliinifestivaali on Tomun tieto -näyttelyn satelliittitapahtuma, joka järjestetään Puolangalla 26.-28.7.2024.
Siirry festivaalin verkkosivulle tästä linkistä.
Katariina Guthwert luennoi Kainuun kaoliinista Oulun taidemuseossa lauantaina 17.8. Lue lisää täältä.