Kuvanveistäjä, akateemikko ja professori Oskari Jauhiaisen elämäntyö on merkittävä osa suomalaista sodanjälkeistä kuvanveistotaidetta. Keskeisen osan Jauhiaisen tuotannosta muodostavat julkiset monumentaaliveistokset, joita sijaitsee ympäri Suomea. Jauhiainen toteutti sekä sankarivainajien hautamuistomerkkejä että merkkihenkilöitä ja tavallista kansaa kuvaavia veistoksia. Monumentaaliveistosten lisäksi Jauhiaisen tuotantoon kuuluu muotokuvia ja mitalitaidetta. Oskari Jauhiainen tunnetaan erityisesti realistisesta kuvaustyylistään, mutta hän teki myös abstraktin muodon kokeiluja.

Näkymä Galleria Oskari Jauhiainen -näyttelysalista. Esillä veistoksia.

Galleriassa on esillä myös Oskari Jauhiaisen oppilaan, kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (1923–2015) Arabialle tekemää keramiikkaa. Perusnäyttelyn tuotannosta on vastannut Oulun museo- ja tiedekeskus.

Katso video Kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen julkiset veistokset.

Sijainti ja aukioloajat
Galleria Oskari Jauhiainen sijaistee Syke-talossa, jossa toimivat myös kirjasto, nuorisotalo, Kiimingin asiointipiste (Oulu10:n palvelut) sekä Oulu-opisto. Tutustu muihin Syke-talon näyttelyihin.

Näyttely on avoinna Kiimingin kirjaston aukioloaikoina. Katso kirjaston aukioloajat.

Elina Vieru

intendentti

Oskari Jauhiaisen teinivuosien veistotaitonäyte, Karhu vuodelta 1929. Kuva: Mika Friman.

25.9.2023 Taiteilijat

Oskari Jauhiaisen lapsuus ja nuoruus

Jauhiainen syntyi vuonna 1913 Kiimingin Huttukylässä köyhään yksinhuoltajaperheeseen. Perheessä toimeentulo oli niukkaa, eikä pysyvää kotia ollut.

Lue lisää
25.9.2023 Taiteilijat

Oskari Jauhiaisen toiminta taiteilijana

Taiteilija tunnetaan työtä kuvaavista veistoksista, joissa korostuu juurien kunnioittaminen ja menneiden sukupolvien työn muistaminen.

Lue lisää