Kuvataiteilija Minna Henrikssonin teokset perustuvat usein laajaan arkistotutkimukseen ja ammentavat todellisista historiallisista tapahtumista. Kriittisesti tarkasteltuna historiankirjoituksesta nousee esiin myös valta-asetelmia ja syrjintää.

Näyttelyssä nähdään tavalla tai toisella Ouluun liittyviä teoksia vuosien 2012–2024 varrelta. Mukana on myös yhä täydentyvä teos Kiila Feminist Archive, joka kokoaa yhteen taiteilijajärjestö Kiilan varhaista historiaa ryhmän naisjäsenten teosten kautta.

Teokset voi jaotella kahden teeman ympärille: osa niistä tuo esiin suomalaista nationalismia ja sen johdannaisia, rasismia ja fasismia, historiassa ja nykypäivässä. Toinen osa näyttelyn teoksista puolestaan tekee näkyväksi vastarinnan, kieltäytymisen ja toisin tekemisen mahdollisuuksia eli sitä, miten sotaa ja sortoa on vastustettu ja voi vastustaa.

Näyttelyssä on esillä myös arkistomateriaalia taiteilijan kokoelmasta, esineitä Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista sekä elokuva Yleisradion arkistosta.

Minna Henriksson (s. 1976 Oulussa, asuu Helsingissä) on kuvataiteilija, joka työskentelee monivälineisesti mm. tekstin, piirustuksen, maalauksen ja linoleikkausten parissa. Historiallisia tapauksia käsitellessään Henriksson toivoo politisoivansa neutraaleilta ja väistämättömiltä vaikuttavia nykyhetken tapahtumia. Hänen työskentelynsä kantavana teemana on historiankirjoituksen ideologinen luonne.

Henriksson on opiskellut taidetta Limingassa, Brightonissa, Helsingissä ja Malmössä. Viime aikoina taiteilijan teoksia on ollut esillä mm. Helsinki Biennaalissa, Serlachius-museo Gustafissa, Vantaan Artsissa sekä ulkomailla Hamburg Kunsthausin ja Lontoon The Showroomin näyttelyissä. Vuonna 2017 Henrikssonille myönnettiin wieniläisen Anni ja Heinrich Sussmannin säätiön taiteilijapalkinto demokratiaa ja antifasismia edistävästä työstään.

Näyttelyn on kuratoinut Oulun taidemuseon kuraattori Selina Väliheikki.

Näyttelyä varten on saatu avustus Museovirastolta.

Kuva: Roza Boynik

13.9.2024 Lähikuvassa

Minna Henriksson

Videohaastattelu Oulun taidemuseossa kesällä 2024.

Lue lisää