Suhde luontoon, luontomystiikka sekä ekologisten ja kierrätettyjen materiaalien hyödyntäminen ovat olennaisia lähtökohtia monen taiteilijan työskentelylle. Erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin valmistettuja teoksia yhdistää niiden hidas ja usein meditatiivinen valmistusrytmi. Tarkka ja huolellinen työskentely voidaan nähdä myös eräänlaisena vastalauseena aikamme kiivaalle elämisen tahdille.

Metsäsuhteella tarkoitetaan yksilön elävää ja vuorovaikutteista suhdetta metsään osana laajempaa ympäristösuhdetta. Metsäsuhde perustuu jokaisen omaan elämäntarinaan, elinympäristöön tai jaettuihin kulttuurisiin käsityksiin. Viilentynyttä metsäsuhdetta on mahdollista myös elvyttää. Suhteemme metsiin voi ilmetä myös mielipiteinä, arvoina ja asenteina vailla välitöntä kosketusta metsään. Lähimetsien tila, kaupunki- ja aarniometsien katoaminen sekä metsäteollisuuden ja -talouden vaikutukset luontoon huolettavat monia. Erilaisista metsäsuhteista keskusteleminen ja niiden näkyväksi tekeminen voi parhaassa tapauksessa edistää vuorovaikutusta ja erilaisten näkemysten ja arvojen yhteensovittamista. Taiteen kautta tarkasteltuna yksityinen kokemus voi muuttua yhteiseksi ja jaetuksi.

Samasta puusta tuo esille Oulun taidemuseon uushankintoja sekä alueellemme linkittyviä taiteilijoita. Suurin osa näyttelyn teoksista on hankittu Oulun taidemuseon ja Oulun kaupungin kokoelmiin vuosien 2020–2024 aikana, mutta joukkoon mahtuu myös muutama vanhempi teoshankinta.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Henna Aho, Ulla Harju, Helena Kaikkonen, Leena Kangas, Ari Koch, Kati Leinonen, Milla-Kariina Oja, Mari Pihlajakangas, Päivi Pussila, Melissa Sammalvaara, Elisa Tuohimaa, Pekka Vesterinen ja Jussi Valtakari.

Näyttely on osa alueellista vastuumuseotyötä ja sen on kuratoinut Oulun taidemuseon vastuumuseotutkija Hanna-Leena Ruottinen.