Avaruuskuvaaja ja kuvataiteilija J-P Metsävainion intohimo on tuoda esiin kosmisia maisemia ja tunnelmia. Noin kolmekymmentä vuotta sitten hän hankki pienen teleskoopin ja hurmaantui sen läpi nähdystä todellisuudesta. Taiteilija hänessä halusi heti vangita kuvaksi näkemänsä tunnelman ja näkymän, ja sitä hän tekee edelleen, vuosikymmenten jälkeenkin.
Heijastavan kaukoputken avulla Metsävainio valokuvaa yötaivaan monimutkaisia yksityiskohtia, kun taas lyhyemmän polttovälin kameraoptiikalla hän kuvaa laajempia alueita. Kohteet, asettelut ja visuaalisen tarinan elementit hän valitsee taiteellisten kriteerien perusteella.
Värikuvan luomiseksi jokainen kohde kuvataan vähintään kolme kertaa. Tähtitieteelliset kamerat ovat harmaasävykameroita, joten yksittäiset värikanavat on kuvattava erikseen suodattimien avulla, aivan kuten ensimmäisissä värivalokuvissa 1900-luvun alussa. Kuvien värit on otettu suoraan taivaalta, niitä ei ole väritetty keinotekoisesti millään tavalla. Metsävainion työ on hyvin hidasta, sillä suuren tietomäärän vuoksi yhden kuvan valmiiksi saaminen voi vaatia jopa vuosien työtä.
Koti universumissa -taidekaappi on suljettu pieni tila, joka on sisältä suurempi kuin ulkoa näyttää – sen sisään mahtuu kokonainen universumi.
