Etätaidepajassa pääsette tutustumaan Rento meininki -näyttelyyn (esillä Oulun taidemuseossa 2021). Teosten aiheita ovat mm. sirkustemput, kotoisat puuhat ja eläinystävät.
Taidepaja aloitetaan katsomalla video, joka sisältää erilaisia tehtäviä, jotka tulee suorittaa videon katselun aikana. Videolla näyttelyesittely muuttuu yllättäen taidevarkaan selvittämiseksi. Videon katseluun sekä tehtävien tekemiseen on hyvä varata aikaa 1 tunti.
Videon lopussa johdatetaan oppilaat taidetyöskentelyyn. HUOM! Tarinan kannalta taiteiluosuutta ei kannata paljastaa oppilaille etukäteen. Taidepajassa tehdään päänmuotoisia veistoksia. Taidetyöskentelyyn kannattaa varata 2 tuntia aikaa. Ensimmäisellä tunnilla veistos muotoillaan, minkä jälkeen sen tulee kuivua ennen maalaamista. Lopuksi veistos maalataan sekä sille voidaan koristella alusta.
Opas videon katseluun
Tarvitsette:
Paperia ja kynän muistiinpanoja varten.
Tulostetun vihjelapun ja kartan, joka kannattaa tulostaa kaksipuoleisena. Tämä löytyy liitteistä.
Lipunmyyjä antaa videossa teille tehtäviä suoritettavaksi. Kun tehtävien aikana ruutuun ilmestyy violetti PAUSE-kuva. Pysäytä tällöin video, jotta voitte rauhassa suorittaa tehtävän.
Ennen videon katsomista
Tulosta vihjelaput ja museokartat oppilaille. Tunnin alussa ohjeista oppilaita, että tulette katsomaan videon, joka kertoo naivistisesta näyttelystä Oulun taidemuseossa. Kun videossa esitellään vihjelappu ja museokartta ensimmäisellä vihjepisteellä, voit jakaa oppilaille tai vaikkapa pareille tai pöytäryhmille tulostetut versiot. Vihjelaput ja museokartat voit tulostaa tästä linkistä.
Videotehtävät ja oikeat vastaukset
Lipunmyyjän ohjeistuksen jälkeen löydetään ensimmäinen vihjepiste, josta löytyy myös vihjelappu ja kartta. Ennen vihjeiden suorittamista täytyy löytää salateksti vihjelapusta (=VAIN ALKUKIRJAIMET OVAT TÄRKEITÄ).
1. Äänipiste: Mistä teoksesta äänet kuuluvat?
Vastaus: ”Sirkus tulee kaupunkiin”. Kirjoitetaan muistiin S.
2. Tunnustelupiste: Kuka on tehnyt tämän teoksen? (Sukunimi)
Vastaus: Markku Innanen. Kirjoitetaan muistiin I.
3. Sanojen etsintä -piste: Mikä ei kuulu joukkoon?
Vastaus: Teoksesta löytyy kaikki muut paitsi varis. Kirjoitetaan muistiin V.
4. Hajupiste: Mikä ei kuulu joukkoon?
Vastaus: Sininen purkki=nurmikko/ruoho, keltainen purkki=koivu(tai puu), musta purkki=aurinkorasva, punainen purkki=kahvi. Punaisessa purkissa ollut kahvi ei sovi teokseen. Kirjoitetaan muistiin A.
5. Peilipiste: Katso, niin löydät.
Vastaus: Peilin kautta näkyy seinällä punertava J-kirjain (kohdassa 11.30). Kirjoitetaan muistiin J.
6. Salatekstipiste: Löydät kysymykseen vastauksen teoksesta.
Vastaus: Salatekstistä muodostuu kysymys: ”Mistä valo tulee sisään?”. Teosta tarkastellessa huomataan, että valo tulee sisään ikkunoista. Kirjoitetaan muistiin I.
7. Valokuvapiste: Mikä näistä valokuvista on otettu kyseisellä tiellä?
Vastaus: Mannerheimintiellä sijaitseva Kolmen sepän patsas löytyy teoksen etualalta. Kirjoitetaan muistiin O.
Ratkaisu
Kuka on syyllinen? Tehtäväpisteiltä on löydetty kirjaimet S I V A J I O. Vihjelapussa on annettu yksi O-kirjain valmiiksi. Muodostetaan kirjaimista sana SIIVOOJA.
Siivooja on ehtinyt salakuljettaa veistokset jo muualle, joten tarvitsemme oppilaista taiteilijoita, jotka tekisivät veistoksia kadonneiden tilalle meidän nettinäyttelyymme.
Veistostyöpaja
Videon lopussa on ohjeet veistostyöskentelyyn.
Veistostyöskentelyyn tarvitsette:
Työskentelyalustat tai -suojat
Ilmakuivuvaa massaa (esim. askartelusavi) tai savea
Saventyöstövälineitä
Pohjat veistoksille (pahvi, puu tms..)
Vesivärit ja siveltimet veistoksen maalaamiseen ja pullopeitevärit pohjan koristeluun
Otamme mielellämme myös kommentteja ja palautetta vastaan. Toivottavasti viihdytte etäpajamme parissa!
Videossa on myös tekstitys. Mikäli tekstitys ei näy sinulla automaattisesti, saat sen näkyviin kaksoisklikkaamalla videota ja valitsemalla alareunan kuvakkeista ”tekstitykset”.