Viisaita kiviä Alakylän kouluun

Sanna Kananojan teoksen lähtökohtana ovat lasten leikit lähiluonnossa.

Yksityiskohta Sanna Kananojan julkisesta teoksesta Saaren siimes, Turun yliopistollinen keskussairaala.

Kiimingin Alakylään nousee parasta aikaa uusi puurakenteinen koulunosa kesäkuussa 2020 palaneen Alakylän koulun A-rakennuksen tilalle. Kohteen pääsuunnittelusta vastaa arkkitehti Antti Karsikas, Alt Arkkitehdit Oy.

Kesällä 2025 valmistuvaan uudisosaan on tulossa prosenttitaidehankintana taidemaalari Sanna Kananojan maalauskokonaisuus Seikkailukivi ystävineen. Moniosainen muotoon leikatuille MDF-levyille akryylivärein maalattu kokonaisuus sijoittuu koulun korkean ja valoisan ruokailutilan seinille.

Kananojan mukaan teoksen lähtökohtana ovat lasten leikit lähiluonnossa. Suuret ja pienet kivet, risut, oksat, kävyt ja kasvit houkuttelevat monenlaiseen puuhaan. Kivet ovat paitsi käsittämättömän vanhoja myös yksilöllisiä väreineen, muotoineen, kasveineen ja muine orgaanisine asukkaineen. Sanna Kananoja luonnehtii Seikkailukivi ystävineen -teoskokonaisuutta muotokuvakokoelmaksi vanhoista viisaista.

Sanna Kananoja (s. 1979) on Oulun Hiukkavaaran K2-taiteilijatalossa työskentelevä taidemaalari, jolle luonto ja maisema ovat keskeinen aihepiiri. Hän tutkii usein teoksissaan arkista ja itsestään selvänä pidettyä lähiluontoa.

Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2010 valmistunut Kananoja on toteuttanut aiemmin julkisia tilausteoksia Tyksin Majakka-sairaalaan (2021) ja päiväkotiin Laitilassa (2020).