Tomu on sitä, mitä jokainen kantaa kengänpohjissaan. Se on myös ajan kerroksia, muistoja ja kokemuksia, joita kuljetamme mukanamme. Kun asteroidin pölystä löytyy elämän peruspalikka, onko tomu myös valovuosien mittaisen aikamatkustamisen muoto?
Kourallisessa multaa on enemmän eläviä olentoja kuin maapallolla ihmisiä. Mutta kuinka tunnistaa hiekanjyvänen itsessään? Kun olento lähestyy kuolemaa, se alkaa palata maahan. Maatuminen eli maan kaltaiseksi tuleminen alkaa.
Mutta maa elää. Madon suu on seuraava ovi, ja mullasta versoo kukka.
Teemallisen yhteisnäyttelyn kutsutut taiteilijat ovat Katariina Guthwert, Marja Helander, Marianna Henriksson, Flis Holland, Liisa-Irmelen Liwata, Mayumi Niiranen-Hisatomi, Milla-Kariina Oja, Shubhangi Singh ja Niina Tervo.
Lisäksi näyttelyssä on mukana teoksia Oulun taidemuseon ja Aineen taidemuseon kokoelmista taiteilijoilta Anni Arffman, Lauri Astala, Ilkka Halso, Ulla Harju, Tuula Lehtinen, Anni Rapinoja ja Aarre Viinikanoja.
Taidemuseon alakerran näyttelysalien lisäksi näyttelyn teemat jatkuvat taidemuseon takapihan laatikkopuutarhassa, joka on toteutettu yhteistyössä Oulun kaupungin nuorten työpajojen ja Kestävän kehityksen keskuksen kanssa.
Näyttelyn on kuratoinut Oulun taidemuseon kuraattori Selina Väliheikki.
Näyttelyä varten on saatu valtionavustusta Museovirastolta.
Puu-uunissa poltettuja villisavia Kaoliinifestivaalilla 2023 Orimattilassa. Kuva: Katariina Guthwert.
Kainuun kaoliini - Pohjoinen villisavi kutsuu taiteilijoita
Puolangalla järjestetään kesällä keramiikkataiteeseen ja alueen geologiaan keskittyvä Kaoliinifestivaali.
Lue lisääShubhangi Singh: Pölylaatikot (yksityiskohta), 2021, seitsemän valolaatikkoa, huonepölyä, seitsemän kirjainpainatusta kankaalle, kaksi painettua kirjainbanderollia. Kuva: Shubhangi Singh.
Tomun tieto -näyttelyn taiteilijat
Taiteilijoiden ilmaisu vaihtelee veistosta klassiseen musiikkiin ja linssipohjaisista teoksista tilallisiin installaatioihin.
Lue lisää