Kuvanveistäjä Tiina Seppälän teoksista välittyy kiinnostus luonnontieteisiin. Seppälä on aina pitänyt taiteen ja tieteen yhteen liittämistä yhtenä tärkeimmistä tavoitteistaan. Hän käsittelee teoksissaan esimerkiksi ympäristön ja sen eliöiden haavoittuvuutta, aikaa ja muutosta ja käyttää tehokeinoina usein materiaalin ja aiheen ristiriitaa. Teokset koostuvat usein pienistä osasista, joita järjestelemällä ja lajittelemalla taiteilija luo uuden omalaatuisen maailmansa. Teoksen sanoma voi olla vakava, mutta usein sitä on myös maustettu ripauksella huumoria.

Maanalainen museo -taidekaappi jatkaa Seppälän aiempaa tematiikkaa, jossa hyönteiset, sienet ja alkueliöt tarjoavat loputtomasti uusia teosideoita. Pienet eliöt yllättävät monimuotoisuudellaan, jos niitä vain muistaa katsoa tarpeeksi läheltä ja pitkään. Maanalainen museo on kokoelma maakerrostumien säilömiä aarteita. Jalkojemme alla on elämää ja materiaaleja monessa eri muodossa, mutta myös paljon merkkejä menneistä maailmoista ja sen eliöistä. Hyönteiset, siemenet ja kasvit asuttavat museon ylimpiä kerroksia. Puunjuuria ja sienirihmastoja seuraamalla laskeudumme alempiin kerroksiin, joissa avautuu aikakapseli menneisiin maailmoihin. Kivien ja maa-aineksen seasta voi löytää mielikuvitusta kutkuttelevia miljoonien vuosien saatossa syntyneitä fossiileja ja jälkiä aikakausista ennen ihmistä.

Materiaalin tuntu on Seppälälle tärkeä lähtökohta työskentelylle. Se, miltä esineet tuntuvat, täytyy pystyä välittämään katsojalle ilman, että niitä pääsee koskettamaan. Joskus materiaaleilla voi myös hieman huijata katsojaa. Kovan aineen kuten vaikkapa betonin voi oikealla käsittelytavalla saada näyttämään pumpulinpehmeältä, huokoisen paperimassan iskunkestävältä teräkseltä tai uuden pakkauksesta suoraan kuoritun keramiikkasaven miljoonia vuosia sitten kivettyneeltä fossiililta.

Kuvanveistäjä Tiina Seppälä (s. 1983) on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2007. Hän asuu ja työskentelee Oulussa.

Kolme lasta katselee taidekaapin sisältä näkyvää maisemaa

Taidekaapit Oulun päiväkodeille

tietoa taidekaapeista