Uudet tilausteokset juhlistavat kaupungintaloa

Oulun kaupungintalon valtuustosaliin ja sen lämpiön tuntumaan hankittiin varta vasten tiloihin suunniteltuja teoksia.

Oulun kaupungintalon valtuustosalin seinällä Kirsi Muinosen teokset Pilvi ja Sadekuuro, katossa Veikko Törmäsen Aikamatka. Kuva: Mika Friman.

Oulun kaupungintalon kolme vuotta sitten käynnistynyt peruskorjaus valmistui syyskuussa 2024. Talon historiassa on toteutettu useita remontteja, joiden yhteydessä tiloihin on hankittu uusia tilausteoksia. Uusrenessanssityylisellä kaupungintalolla on erityisasema Oulun julkisten historiallisten rakennusten joukossa, joten tälläkin kertaa valtuustosaliin ja sen lämpiön tuntumaan hankittiin useita varta vasten tiloihin suunniteltuja teoksia. Lähtökohdaksi taiteilijavalinnoille asetettiin paikallisuus, sillä kaupungintaloon on aina pyritty sijoittamaan teoksia, joiden tekijät ovat Oulusta tai Pohjois-Pohjanmaalta.

Taidemaalari Kirsti Muinonen (s. 1943) teki valtuustosalin sisääntuloportaikon puoleiseen päätyyn kaksi kookasta akryyli- ja öljyvärein toteutettua maalausta, Pilvi ja Sadekuuro. Teosidea lähti liikkeelle keväisestä puistopiknikistä kaupunkialueella. Muinosen taiteessa pienet suuret asiat; kasvien pölytys, solujen jakaantuminen, mehiläisten hoito, muistot kesästä sekä ihmisen ja luonnon symbioosi synnyttävät kerroksellisten pintojen ja muotojen kudelmia, joiden värit lumoavat valoisuudellaan.

Kuvataiteilija Kirsti Muinonen ja teos Sadekuuro. Kuva: Mika Friman.

Taidemaalari Veikko Törmänen (s. 1945) toteutti valtuustosalin kattoon kaksi tilateosta, Aikamatka ja Kuvastin. Molemmat teokset ovat Törmäsen mukaan tribuutteja kaupungintalolle, joka ihmisen tavoin kukoistaa aikansa, mutta ikääntyessään vaatii hoivaa. Ja toisin kuin ihmiset, tämä rakennus elää vuosisatoja, jos niin tahdomme. Törmäsen teoksissa maalatut ja peilimäiset kuva-alueet yhdistyvät katosta laskeutuviin kolmiulotteisiin muotoihin ja kehämäisiin valaisimiin itsetietoisen elegantisti ja abstraktin geometrisen taiteen perinnettä elävöittäen.

Kuvataiteilija Veikko Törmänen ja teokset Aikamatka ja Kuvastin. Kuva: Mika Friman.

Taidemaalari, kuvataiteilija Kaija Hinkula (s. 1984) on puolestaan toteuttanut paikkasidonnaisen maalausinstallaation Demokratia valtuustosalin lämpiön kahteen läpikulkutilaan. Poliittista päätöksentekoa visuaalisesti lähestyvä teos sisältää suoraan seinään maalattuja pintoja, äänestämiseen liittyviä tekstejä, levystä leikattuja muotoja, samettiverhot ja muun muassa puheenjohtajan nuijan. Hinkulan teos tarjoaa uniikin tilallisen kokemuksen, jossa yhdistyvät leikkisyys, moniäänisyys ja tyylikäs villeys.

Kuvataiteilija Kaija Hinkula ja osa teoksesta Demokratia. Kuva: Mika Friman.