Suomalaiset taidesäätiöt ry

Suomalaiset taidesäätiöt tuo harvoin esillä olevaa taidetta suuren yleisön nähtäville. Oulun taidemuseossa on esillä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n yhteistyönäyttely Vuodenajat meissä.

Anu Tuominen: Lämmintä, kylmä, 2003–2019, lämpömittarit, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Nykytaiteen kokoelma, Mänttä, kuva: Gösta Serlachiuksen taidesäätiö / Teemu Källi

Suomalaiset taidesäätiöt ry:n toiminta käynnistyi vuonna 2006 kuuden säätiön voimin ja hieman eri nimisenä. Sittemmin yhdistys on täydentynyt viidellä säätiöllä. Tämänhetkiset säätiöt ovat: Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Föreningen Konstsamfundet, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Lönnströmin taidemuseo, Nordean Taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin Säätiö.

Osa säätiöistä on keskittynyt olemassa olevan taideomaisuuden hoitamiseen, osa kartuttaa edelleen kokoelmiaan. Kuvataiteen lisäksi yhdistyksen jäsenet tukevat mm. kirjallisuutta ja musiikkia sekä myöntävät apurahoja tieteellisille hankkeille. Kaikkien säätiöiden taidekokoelmat ovat ainakin osittain esillä pysyvissä toimi- ja näyttelytiloissa, joista osa on museorakennuksia tai kotimuseoita.

Vuodesta 2017 lähtien Suomalaiset taidesäätiöt ry on kierrättänyt kokoelmiaan taidemuseoiden teemanäyttelyissä ympäri Suomea.  Pohjois-Suomessa säätiöt ovat vierailleet aiemmin vain Rovaniemellä vuonna 2018. Oulun näyttelykokonaisuudessa mukana on myös viimeisimpänä yhdistykseen liittynyt Föreningen Konstsamfundet. Tutustu tarkemmin Suomalaiset taidesäätiöt ry:n toimintaan tästä linkistä.

Vuodenajat meissä

Oulun taidemuseossa 17.6.2023–7.1.2024

siirry näyttelysivulle