Vuodenajat ja ihminen

Vaihtuvat vuodenajat viestivät elämän jatkuvuudesta. Luonto on aina muutostilassa valmistautuen seuraavaan vuodenaikaan. Yhtä lailla ihmismielillekin on tyypillistä suuntautua tulevaan.

Pekka Halonen: Kevättulva (yksityiskohta), 1896, öljy, OP Ryhmän Taidesäätiö

Vuodenajat tai oikeammin valonmäärä vaikuttavat aivojen toimintaan, tunteisiin ja sosiaaliseen elämään, joten ei ole ihme, että jaottelemme vuodenajat vähemmän mukaviin ja erityisen odotettuihin henkilökohtaisten kokemustemme mukaan. Täällä pohjoisessa monet rakastavat kesää, mutta kaikilla vuodenajoilla on kannattajansa ja onnellinen se, joka löytää ilon aiheita kustakin vuodenajasta. Etenkin luonnossa liikkuvalle vuodenkierto tarjoaa ehtymättömästi koettavaa ja ihmeteltävää.

Suomen kaltaisessa pohjoisen pallonpuoliskon maassa on totuttu neljään tai saamelaisyhteisössä jopa kahdeksaan toisistaan eroavaan vuodenaikaan. Viime vuosina olemme kuitenkin joutuneet sopeutumaan ajatukseen, että vuodenajat eivät ole entisellään. Ilmastonmuutos vaikuttaa globaaliin ilmastokehitykseen, joka puolestaan muokkaa näkyvästi ja tuntuvasti kasvien, eläinten ja ihmisten elinolosuhteita.

Vuodenajat meissä

Oulun taidemuseossa 17.6.2023–7.1.2024

siirry näyttelysivulle