Taidemuseolla ei ole lähtökohtaisesti mitään sitä vastaan, että teoksia vaatetetaan tai muutoin koristellaan jonkin hyvän asian vuoksi. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tällainen taiteilijan tekijänoikeuksiin liittyvä teoksen muuntelu on aina luvanvaraista toimintaa.

Lupaa tulee ensisijaisesti kysyä visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry:stä. Kuvaston nettisivuilta löytyy listaus taiteilijoista tai heidän perikunnistaan, joita Kuvasto edustaa. Kuvasto hoitaa muun muassa Toripolliisin käyttöön liittyviä lupa-asioita.

Mikäli taiteilijan nimeä ei löydy Kuvaston taiteilijaluettelosta, tulee luvanhakijan olla suoraan yhteydessä taiteilijaan tai pyytää Kuvastosta apua mahdollisen perikunnan tavoittamiseen.

Jos teoksen tekijän kuolemasta on yli 70 vuotta, lupaa ei tarvitse hakea Kuvastosta, vaan tulee ottaa yhteyttä Oulun taidemuseon konservaattoriin.

Koska julkiset teokset omistaa Oulun kaupunki, tulee kaikkien luvan hakijoiden tai luvan saaneiden olla myös yhteydessä Oulun taidemuseoon. Taidemuseon konservaattori antaa tarkempia ohjeita, miten teoksia voi koristella niitä vaurioittamatta ja myös henkilöturvallisesti.

Kaupunkilaisten arjessa ja juhlassa mukana elävät veistokset ovat iloinen asia.

Siirry Kuvaston verkkosivuille.

Elina Vieru

intendentti