Oulun taidemuseo kehittää ohjelmistoaan yhteisöllisten, kestollisten näyttelytuotantojen parissa. Ensimmäinen yhteistyökumppanimme on äänitaiteilija AGF (Antye Greie-Ripatti) kuu-tee -kuuntelutapaamisillaan. Vuosien 2024–2025 aikana toteutamme AGF:n kanssa yhteensä kahdeksan tapahtumaa, joista kootaan lopuksi näyttely Oulun taidemuseoon.
Mitä kuunteleminen tarkoittaa aikana, jolloin liikkeellä on monenlaista tietoa? Entä mitä tarkoittaa kuuleminen ja kuulluksi tuleminen? Millaisia ääniä erimielisyydet saavat aikaan? Voimmeko löytää yhteisen sävelen?
AGF johdattelee osallistujat kulloisenkin tapaamisen teemoihin kuunteluharjoitusten, puheenvuorojen ja työpajojen kautta. Lisäksi jokaisella kerralla on mukana vieraileva taiteilija.
Vuonna 2024 tapasimme neljä kertaa, ja vierailijoina olivat Ajak Majok, Jessica Ekomane, Eija Ranta ja Elle Kokkonen. Kevään 2025 tapaamiset löydät alta. Syksyn tapaamiset ja vierailevat taiteilijat julkistamme myöhemmin. Huomaathan, että tapaamisten kieli on englanti.
Kaikenikäisille suunnattuihin yhteisöllisiin kuuntelutapaamisiin voi osallistua museon pääsylipulla. Epämuodollista tulkkausta on tarjolla suomeksi. Jokaisen tapaamisen kesto on noin 1,5 tuntia, jonka aikana on mahdollista nauttia teemaan sopivaa teetä yhdessä.
5. Kielestä, kääntämisestä, kuuntelemisesta ja selkärangasta
Tapaamisen ohjaa AGF
to 13.3.2025
klo 16.30–18
Satula-tila
Vuonna 2024 olemme oppineet kuuntelemisesta. Julkisessa tilassa, sisällämme, ulkona ja miten kehomme kuuntelee rinnallamme. Vuoden 2025 ensimmäisessä kuu-tee-tapaamisessa aiheena on kieli, käännökset, kuunteleminen ja selkäranka
Mikä on yhteinen kielemme? Millaista tietoa kannamme tilaan? Tunnemmeko tulleemme kuulluiksi?
Miten käsittelemme mikrokolonialismin muotoja sisällämme, yhteisöissämme ja itsessämme, kehossamme ja mielessämme. Onko hallitsevan kielen omaksuminen uhraus? Miten olla avoin mutta pysyä vahvana? Mitä on periferia ja puoliperiferia ja miten voimme elää rinnakkain, miten saamme äänemme kuuluviin hallitsevissa kulttuureissa?
Istunnossa käsitellään antikolonialistista kieltä, mikrokolonialismia ja yhteisön sisäisiä hierarkioita, kielen musikaalisuutta.
Tapaamisen taustalla on AGF:n ja Lölä Florina Vlasenkon kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta 2025 Taideturvapaikassa ohjaama työpaja.
Art Refuge – TaideTurvapaikka, on Lölä Florina Vlasenkon vuonna 2023 kehittämä taiteellinen tutkimus- ja työpajaprojekti. Yhdessä Oulun taiteilijoiden kanssa Vlasenko on toteuttanut Heikinharjun vastaanottokeskuksessa yhteisöllisiä, taiteen ja kulttuurihyvinvoinnin työpajoja. TaideTurvapaikan ytimessä on yhteinen inhimillisyys ja rauha, taiteen saavutettavuus ja kulttuurihyvinvointi.
Siirry TaideTurvapaikan Instagram-tilille.
6. Yhdessä kuuntelemista ja sisäänpäin sulautumista
Vieraileva taiteilija: Lau Nau
to 15.5.2025
klo 16.30–18
Satula-tila
Lau Nau eli Laura Naukkarinen on säveltäjä ja äänitaiteilija, jonka musiikki liikkuu elektroakustisen kokeilun ja lauluntekemisen rajoilla. Hän on julkaissut 10 täyspitkää albumia, joista viimeisimmät ovat bändialbumi ”Aphrilis” ja Buchla 200 -modulaarisyntetisaattorilla sävelletty ”5 x 4”. Lau Nau tunnetaan Jussi-palkitusta elokuvamusiikistaan ja monikanavaisista ääni-installaatioistaan, ja hän on esiintynyt aktiivisesti ympäri maailmaa, muun muassa Super Deluxessa Tokiossa, The Labissa San Franciscossa ja Pioneer Worksissa New Yorkissa. Hän vetää Turussa kuukausittaista ääni- ja kuuntelutapaamista.

Vuoden 2024 kuuntelutapaamiset
lue lisää
AGF. Kuva: Aino Vaaranen.
AGF (Antye Greie-Ripatti)
Hailuodossa asuvan nykytaiteilijan työskentelyn keskiössä on kieli, ääni, kuuntelu ja politiikka.
Lue lisää