Oulun taidemuseo aloittaa ohjelmistokehittämisen yhteisöllisten, kestollisten näyttelytuotantojen parissa. Ensimmäinen yhteistyökumppanimme on äänitaiteilija AGF (Antye Greie-Ripatti) kuu-tee -kuuntelutapaamisillaan. Vuosien 2024–2025 aikana toteutamme AGF:n kanssa yhteensä kahdeksan tapahtumaa, joista kootaan lopuksi näyttely Oulun taidemuseoon.

Vuonna 2024 tapaamme neljä kertaa, vuodenaikojen kierron mukaan. Huomaathan, että tapaamisten kieli on englanti. Vuoden 2024 kuuntelutapaamisten teemat nousevat dissonanssista eli riitasoinnuista ja erimielisyyksistä.

Mitä kuunteleminen tarkoittaa aikana, jolloin liikkeellä on monenlaista tietoa? Entä mitä tarkoittaa kuuleminen ja kuulluksi tuleminen? Millaisia ääniä erimielisyydet saavat aikaan? Voimmeko löytää yhteisen sävelen?

AGF (Antye Greie-Ripatti) johdattelee osallistujat kulloisenkin tapaamisen teemoihin kuunteluharjoitusten, puheenvuorojen ja työpajojen kautta. Lisäksi jokaisella kerralla on mukana vieraileva taiteilija.

Kaikenikäisille suunnattuihin yhteisöllisiin kuuntelutapaamisiin voi osallistua museon pääsylipulla. Epämuodollista tulkkausta on tarjolla suomeksi. Jokaisen tapaamisen kesto on 1,5 tuntia, jonka jälkeen on mahdollista nauttia teemaan sopivaa teetä yhdessä.

 

Vuoden 2024 tapaamiset:

1. Ääni ja kuunteleminen työskentelyn tapana – intersektionaalinen feminismi. Johdatus elektronisen ja kokeellisen musiikin pioneereihin.

Vieraileva taiteilija: Ajak Majok
to 22.2. klo 16.30–18
Satula-tila

Ajak Majok on Oulussa kasvanut – nykyään helsinkiläistynyt taiteilija, tekijä ja memejä rakastava milleniaali joka tykkää tanssia töissä ja vapaa-ajalla. Helmikuussa 2023 Majok julkaisi esikoisrunokokoelmansa Kins keeper josta hän tulee lausumaan runoja kuuntelutapaamisessa.

 

2. Kuuntelua ilman arvojärjestystä

Vieraileva taiteilija: Jessica Ekomane (Berlin)
to 16.5. klo 16.30–18
Satula-tila

Jessica Ekomane on Ranskassa syntynyt ja Berliinissä asuva elektroninen muusikko ja äänitaiteilija. Hän työskentelee live-esitysten ja installaatioiden parissa. Ekomane pyrkii luomaan tilanteita, joissa ääni toimii tilaa ja yleisöä muuttavana elementtinä: monikanavaisilla esityksillään hän tavoittelee kehollisia kokemuksia, joissa ääni vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Alati muuttuvissa ja upottavissa ääniteoksissaan hän käsittelee kuuntelemiseen liittyvä odotuksia ja niiden yhteiskunnallisia juuria.

Ekomanen teoksia on esitetty laajasti festivaaleilla, nykytaidetiloissa ja museoissa ympäri maailmaa.. Hän oli yksi niistä säveltäjistä, jotka Natascha Sadr Haghigian valitsi yhteistyökumppaneikseen Venetsian biennaalin 2019 Saksan paviljongin Ankerzentrum-installaatioon Maurice Loucan, DJ Marfoxin, Jako Maronin, Tisha Mukarjin ja Elnaz Seyedin rinnalla. Tällä hetkellä Ekomane on yksi vuoden 2023 Firenzen Villa Romana -palkinnon residenssitaiteilijoista.

Tutustu taiteilijan kotisivuihin.

Tapahtuma on Oulun taidemuseon, hailuotolaisen HaiArtin ja helsinkiläisen Museum of Impossible Formsin yhteistuotanto, ja sitä tukee Suomen Saksan-instituutti.

 

3. Kuunteleminen, keho ja liike

Vieraileva taiteilija: Eija Ranta (Hailuoto)
to 29.8. klo 16.30–18
Satula-tila

Millä tavalla kehomme kuuntelee? Miten sijoitamme itsemme ääneen?

Eija Ranta on liiketaiteilija, joka tekee liike-esityksiä, interventioita, video- ja ääniteoksia. Hänen teoksensa rakentuvat esiintyjän ja katsojan välisen suhteen ympärille kehollisesta näkökulmasta. Rannan teoksia on esitetty gallerioissa ja museoissa Suomessa sekä ulkomailla.

Rannan tausta on teatterissa ja tanssissa. Hän on opiskellut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa (TaM) ja Pietarin valtiollisessa teatteritaiteen akatemiassa (TeM). Hän on opiskellut myös fyysistä teatteria The Commedia Schoolissa Kööpenhaminassa sekä modernia ja nykytanssia Dance New Amsterdamissa New Yorkissa.

Eija Ranta asuu ja työskentelee Suomessa ja Italiassa.

 

4. Äänihistorioista ja äänimaiseman muutoksista

Vieraileva taiteilija: Elle Kokkonen
to 7.11. klo 16.30–18
Satula-tila

Vuoden 2024 viimeisessä kuuntelutapaamisessa kuullaan Elle Kokkosen luentoesitys, joka on mikrohistoriallinen tarkastelu Partakon kylän äänimaisemista ja samalla esitys erilaisista tavoista kuunnella muuttuvassa maailmassa. Tapaamisen teemoja ovat identiteetti, kuuluminen ja koti.

”Partakko/Päärtih/Bárttet on kotikyläni, ja haluan puhua sen äänihistoriasta, koska se on ympäristönä ja kulttuurisena olotilana muokannut äänellistä ajatteluani. Partakon äänien kautta voimme oppia jotakin Saamenmaasta, suomalaisesta asuttajakolonialismista ja syrjäseudun yhteisöistä nykypäivän arktisella alueella muutosten keskellä.”

Elle Kokkonen on Inarin Partakosta kotoisin oleva monialainen taiteentekijä, joka on hiljattain asettunut freelanceriksi Ouluun. Hän on opiskellut dramaturgiaa ja äänisuunnittelua Teatterikorkeakoulussa ja työskennellyt muun muassa Rovaniemen teatterissa. Elle on kiinnostunut kuuntelemisen kulttuureista, mikrohistoriasta ja elinympäristöjemme muutoksesta.

AGF. Kuva: Aino Vaaranen.

8.1.2024 Taiteilijat

AGF (Antye Greie-Ripatti)

Hailuodossa asuvan nykytaiteilijan työskentelyn keskiössä on kieli, ääni, kuuntelu ja politiikka.

Lue lisää