Vilho Lammen elämästä ja tuotannosta inspiroituneet nuoret taiteilijat tulkitsevat sarjakuvan keinoin liminkalaisen taidemaalarin elämänvaiheita ja ajatuksia. Uhma on jumalasta -sarjakuva-albumi (Zum Teufel) julkaistiin marraskuussa 2022.

Oululaissyntyinen Vilho Lampi (1898–1936) oli lakeuden maalari Limingasta. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulusta keväällä 1924 valmistunut Lampi tasapainoili koko elämänsä taiteilijuuden ja kotitilansa Matinlaurin velvoitteiden välillä. Kiertonäyttely valottaa näiden ristiriitojen ja Lammen elämän lisäksi myös sarjakuvan tekniikoita ja tarinankerronnan ulottuvuuksia.

Limingan Kansanopisto, myös Vilho Lammen opinahjo ja naapuri Limingan raitilla, on toiminut Tessa Astren, Aapo Kukon ja Niko-Petteri Nivan tukikohtana heidän tavatessaan toisiaan työn eri vaiheissa. Uhma on jumalasta -sarjakuva-albumin innoittajina ovat olleet Paavo Rintalan romaani Jumala on kauneus sekä muut kirjalliset teokset Vilho Lammesta.

Tietoa kiertonäyttelystä

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien lainattavaksi koottu näyttely on varattavissa varauslomakkeella kuukauden ajaksi. Näyttelykokonaisuus sisältää 11 kehystettyä teoskokonaisuutta, Uhma on jumalasta -sarjakuvateoksen, näyttelytekstin, teosluettelon, näyttelyjulisteen, pressikuvia sekä ohjeet näyttelyn kokoamiseen. Näyttelyä lainataan myös omatoimikirjastoihin.

Avaa kiertonäyttelyn varauslomake tästä linkistä.

Kiertoaikataulu:
päivittyy

Kiertonäyttelyn yhteydessä Oulun taidemuseon verkkosivuilla julkaistaan 360-mallinnos Vilho Lampi, väkevä lakeus -näyttelystä, joka oli esillä Oulun taidemuseon toisessa näyttelykerroksessa 13.11.2021–28.8.2022.

Tietoa taiteilijoista

Tessa Astre (s. 1988) on Limingassa asuva ja toimiva monialainen taiteilija ja taideopettaja. Hänen päämedioitaan ovat performanssi, piirros ja käsikirjoitus. Astre opettaa Limingan taidekoulussa sarjakuvataiteen, esitystaiteen ja kuvataiteen linjoilla.

Aapo Kukko (s.1991) on oululainen sarjakuvantekijä, kuvittaja sekä käsikirjoittaja. Vuodesta 2008 lähtien hän on ollut tekemässä toistakymmentä sarjakuvateosta. Historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin liittyvät tarinat, varsinkin Suomen lähihistorian henkilöt sekä tapahtumat, kiinnostavat Kukkoa.

Niko-Petteri Niva (s. 1991) on Oulun kautta Tampereelle asettunut sarjakuvataiteilija. Nivan kuvituksia inspiroi pohjoissuomalaisten kankea huumorintaju ja äkkiväärän vaihtoehtomusiikin kulttuuri. Nivan punk- ja queer-henkisiä sarjakuvia on ilmestynyt omakustanteissa, antologioissa ja albumeissa vuodesta 2012 lähtien.