Johanna Laaja on kiinnostunut eletystä elämästä

Taiteilijaa kiehtovat erityisesti hylätyt autot ja asuinrakennukset sekä sisäinteriöörit.

Johanna Laaja, Kulotus, 2021, öljyväri kankaalle Kuva: Ninja Haaga.

Suomussalmen kunnan Pyhäkylässä asuvan Johanna Laajan taiteellinen työskentely pohjautuu asuinympäristöön Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän työskentelee valokuvan pohjalta ja selvittää paikkoihin liittyvää historiaa ja tarinoita.

Suosikkiautot ja -paikat voivat tallentua maalauksiin useista eri kuvakulmista ja vuodenkierron eri aikoina. Kuvataiteilijan työskentely on tullut paikkakunnalla yleiseen tietoon ja ennalta tuntemattomatkin ihmiset saattavat tulla kertomaan, mistä hylättyjä autoja löytyy.

Metsäautojen lisäksi taiteilijan aihepiiriin kuuluvat hylätyt asuinrakennukset ja sisäinteriöörit. Autot ja asuinmiljööt Laaja näkee inhimillisinä ja persoonallisina kertojina menneestä ajasta. Umpeen kasvaneet pihat ja ränsistyneet rakennukset, avohakkuut, pusikot ja ryteiköt ovat maisemallisesti yhtä tärkeitä kertojia kuin autot ja rakennukset.

Työ- ja asuintiloissaan Pyhäkylän vanhalla koululla Laaja järjestää yhdessä kuvataiteilijapuolisonsa Jaakko Heikkisen kanssa kesäisin näyttelyn. Galleria Taikavintin toiminnan ympärille on kehittynyt taidekollektiivi Taikavintti, joka pitää sisällään poikkitaiteellista toimintaa.

 

Johanna Laaja: Ajan takaa

1.12.2022–30.11.2023

siirry näyttelysivulle