Marjatta Hanhijoelle paras työhuone on lehtiö ja kynä

Taidegraafikko ja taidemaalari suosii liikkuvaa elämäntapaa.

Marjatta Hanhijoki: Työhuoneen ovi, Paul Gauguin ja Päivi Sirén; Fiskin Sunikari ,2016, akvarelli. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

Marjatta Hanhijoki työskentelee akvarellin, piirustuksen, grafiikan ja valokuvan menetelmin. Taiteilijan teokset syntyvät hetkellisestä havainnosta. Giacomettin lausetta mukaillen hän sanoo: ”paras työhuoneeni on lehtiöni ja kynäni”.

Valo ja värit ovat taiteilijan työskentelyn olennaisimmat elementit. Hanhijoelle kaikki lähtee katseesta ja havainnosta: hän tarkastelee valoa ja värejä suhteessa toisiinsa, kuva muotoutuu niiden kautta. Taiteilija suosii livetilanteita, eli muotokuvat syntyvät elävästä mallista ja asetelmia maalatessa valon on pysyttävä samanlaisena.

Kevyet työskentelytekniikat mahdollistavat liikkuvan tavan elää ja Hanhijoella onkin kolme työhuonetta: Lallukan taiteilijatalossa Helsingissä, Hanhijoen talossa Komin kylässä Ylöjärvellä sekä Ateljé Fiski Hailuodossa Sunikarin rannalla. Helsingissä ja Hailuodossa taiteilija maalaa ja piirtää, Komissa on grafiikan tekemiseen tarvittava välineistö. Teoksia syntyy myös mallien kotona ja on taiteilija piirtänyt myös sairaalassa ja uimahallissa.

Paikan vaihtamisella on tärkeä tehtävä; se avaa silmät näkemään jotain, mitä ei muuten näkisi. Kun palaa paikkaan takaisi on se jollain tavoin aina uusi. Toisaalta se on myös tuttu – aina odottamassa.

Marjatta Hanhijoki: Aino ja Reetu

Oulun taidemuseossa 24.8.–26.11.2023

siirry näyttelysivulle